søndag 20. oktober 2013

What Color is your diet ?



Det er søndag og mange planlegger dagens middag, 
I vår familie forsøker vi å spise så ren mat som mulig, ikke prefabrikert, uten innholdsfortegnelse, og om mulig så kortreist som det går an. Vi er heldig å ha en gård i vår umiddelbare nærhet som i et par mnd på sensommeren selger fantastiske grønnsaker rett fra jordet via en gårdsbutikk , som gir stor inspirasjon til å spise en fargerik diett. Resten av året reiser jeg til noen store innvandrerbutikker for å få tak i så ferske grønnsaker som mulig, og litt flere sorter enn de har på super'n. Jeg synes heller ikke noe om grønnsaker som er innpakket i plast og ikke lukter noe.
Hjemme hos oss lager vi mye wook og supper, som på en enkel måte gjør at du kan skjære opp mange sorter grønnsaker og lage middag på ca. 10-15 min. Over er et eksempel på mange grønnsaker, i en wook , eller saute-panne, putt oppi så mye du kan , hell på olivenolje med litt meierismør, hvitløk og urter, litt salt og pepper, og sett på lokket, max 5 min, så er det ferdig. Du kan steke kyllingstrimler i en separat panne, og blande det til slutt, eller du kan dele en ferdig -grillet kylling og ha det oppi til slutt. Rask og enkel og næringsrik middag. Om ønskelig, ta litt brun ris til. Da må du velge den sorten som skal kokes 30-45 min og har mye fiber, hvit hurtigris har ingen næringsstoffer, og er omtrent like mye raske karbohydrater ( = rask blodsukkerstigning ) som loff og sukker - den vil vi unngå. 

Her er oppskriften på en pesto/ linsesuppe, som jeg også lager mye, i store porsjoner og har i 2 dager - eller fryser ned noen porsjoner:

Jeg lager ofte en linse / pesto suppe, så jeg ramser opp ingrediensene, jeg måler ikke helt nøyaktig når jeg lager mat, men dette er til en stor gryte, kanskje 8 liter eller noe sånt, vi bruker å ha mat i 2 dager , eller når vi har gjester og i tillegg så fryser jeg ned en stor bolle, så jeg har et par middager en gang til.
 
4 gulrot
4 løk
4 purreløk
2 hele hvitløk
2 fenikkel
2 dl olivenolje ( ca )
2 squash( gjerne en grønn og en gul )
sellerirot
salt / pepper
grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong , gjerne uten glutamat , 1 ts pr liter vann
1 pose linser, jeg kjøper mange forskjellige farger i innvandrer butikker, og blander litt av hvert
finhakket persille, gjerne bladpersille
2 glass pesto saus
kyllingbiter
parmesanost, revet og pesto og olivenolje til servering

Fres kyllingbitene i panna, eventuelt når jeg lager mindre porsjoner, så kjøper jeg av og til en pakke kyllingkjøttdeig, og blander salt og pepper og litt hvitløk i kjøttdeigen, og bare lager "boller" med te-skje som jeg hiver rett i suppen og koker med helt på slutten, trenger kort koketid

Hakk alle grønnsakene og kok opp med buljong, start med 3-4 liter og tilpass etter som hvor tynn /tykk du vil ha suppa 
linsene trenger ca. 20 min koketid, så ha de oppi etter at grønnsakene er halv.kokte
ha oppi kyllingbiter, pesto, olivenolje, urter på slutten
veldig enkelt , ferdig når grønnsaker og linser er myke
Når du serverer, så skal det en ss pesto midt i tallerken , så heller du oliven olje over suppa, og så har du på revet parmesan 
Server gjerne med ristet brød med hvitløk,flattbrød,  eller jeg bruker Vita hjertego' grove rundtstykker til 
Her under har jeg hentet litt fra litteratur om mat som demper symtomer i forhold til sykdommer, og da spesielt kreft, hvor det faktisk er en del nyttig litteratur. Denne informasjonen kan ALLE suge til seg, selv om en ikke er syk , det kan jo være godt å gi kroppen det beste, også med tanke på å hindre utvikling av sykdom og betennelser. 

Mat som er betennelses hevende;
omega 6, mail, vegetabilske oljer, solsikkeoljer, kjøtt og melk ( kuene får for mye planter med omega6 )
Betennelsesdempende;
Omega 3,  blodfortynnende, cellevekstregulerende
Linfrø, grønne grønnsaker, fisk, rapsolje
Mat/ handleliste
Kål ( alle typer )
Broccoli, hvitløk, soya, grønn te, gurkemeie, bringebær, blåbær, mørk sjokolade, rødvin ( 1glass til mat)
Grønn te hindrer krefceller å danne nye blodårer, da vokser ikke svulsten, + at grønn te eliminerer giftstoffer i leveren raskere
Olivenolje gjør at kreften utvikler seg langsommere
Olivenolje, linfrøolje – omega 3 – demper betennelser
Soya blokkerer farlige hormoner, motarbeider kreftcellenes evne til å overleve og vokse
Gurkemeie er antiflamatorisk
Shitakesopp til de som får cellegift
Bær og valnøtter – lindrer tumorvekst
Rosmarin, persille, selleri, mynte , basilikum hindrer kreft å invadere nabovev
Tomater
All industrimat har TRANSFEETT og Omega 6 = Betennelse
Transfett = betennelser

Unngå rødt kjøtt og industribearbeidet svin

Så har jeg sakset litt fra et foredrag med Audun Myskja, se under link til boken hans om sannheten om mat;
Man kan velge matvarer utfra 4 plantekjemikalier som beskytter cellene våre,
Blåsvarte antioksidanter finner man i blåbær( fersk eller frossen fra skogen - ikke de store fra hagen ) krekling, rødbeter og rødfargen i skallet på røde druker - altså lettere å innta som rødvin.
Skal man kjøpe blåbær kapsler, så lærte vi at  at langsom frysetørret er ok, spraytørking er IKKE ok, vet ikke selgeren hvordan det er fremstilt , så IKKE kjøp av dem. Disse blåe antioksidantene har en krefthemmende virkning

Så har vi Omega 3, I flg Myskja så er ca. halvparten av ting på markedet OK, det andre er harsk. Men gode omega3 oljer kan blokkere cellemembran . det er gjort forskning på dette med at Omega 3 er gunstig for kreftpasienter, skal finne mer ut av dette, men det var en kreftforsker ved navn Jørgen i alle fall, ( noen som vet, si fra til meg )
Så har vi familien med korsblomstrende grønnsaker, som sikkerhetsklarerer og renser leveren , de bryter ned alle avfallsstoffer og giftstoffer som ikke leveren klarer å takle, derfor der disse kjempeviktig og få i seg hver dag, dette er Broccoli, grønnkål, blomkål, rosenkål. 
Gruppe 3 er Liljefamilien, de er krefthemmende, beskytter vevet, styrker forsvaret vårt, og bør spises hver dag. Dette er hvitløk, purre, asparges, rødløk, og i en helt unik særstilling var Aloe Vera, som er krefthemmende og styrker immunsystemet.
Så er det alt det grønne som styrker de gode tarmbakteriene og bygger opp immunsystemet i tarmen, dette er grønnkål,rucola (eller ferske løvetannblader for de tøffe ) persolle. Disse har en svulsthemmende virkning.
Grønn te, gir antioksidanter og bedrer effekten av cellegift
Under litt litteratur .
Herbalife sin lege, Dr. David Heber http://www.herbalifescience.com/advisory-board/david-heber 
har skrevet en bok som heter What Color is your diet, denne skrev han legen før han startet å jobbe for Herbalife, og er også grunnlaget for mange av kostholdsrådene rundt i verden, som 5 om dagen osv, han er kildehenvist i både boken mat mot kreft og andre bøker, link til denne under. 
Så har jeg linket til Rune Blomhoff sin bok Antioksidanter. Blomhoff er mannen som har forsket på dette i over 10 år, og har jobbet med de nye norske kostholdsrådene som kom i fjor. 
http://www.anticancerbook.com/rules.html  ( på norsk er det en bok som heter kreft og terrenget ditt, som er oversettelse av den over. Den har veldig mye gode kostholdsråd, så man kan godt lese den selv om man ikke er i en kreft-situasjon )


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar